Historie Linquenda

De wijk Linquenda, gelegen in de groene hoek van Nieuw-Vennep, is gebouwd in het begin van de jaren 70 en ligt ten zuiden van de Zuiderdreef, ten westen van de hoofdvaart en loopt recht door de zichtweg tot de Nieuwerkerkertocht (grens Getsewooud).

De wijk is relatief ruim opgezet en is voorzien van veel groengewas, struiken en bomen.

Er zijn ongeveer 1500  huishoudens, met een totaal van ca 4500 bewoners, waarvan er ca 1150 jonger zijn dan 24 jaar gelijkmatig verdeeld in groepen van 5 jaar. De helft van de huishoudens bestaat uit huurwoningen.

 

 

 

 

Boerderij Linquenda, Foto St. Meerhistorie

 

De naam Linquenda waarop de wijk is gebouwd, is ontleend aan de naam van één van de drie boerderijen de het land exploiteerden. De eigenaar van de boerderij Linquenda gelegen aan de Hoofdweg 1289.was de familie van den Heuvel. De tweede boerderij op nummer 1263 was van de familie Vonk, de oude oprit (2 stenen muurtjes) vormde de ingang tot deze boerderij en is nog steeds te zien! De 2 muurtjes liggen vanaf de Hoofdvaart richting Kreilerhof.

De 3e boerderij gelegen aan de Hoofdweg 1233 was van de familie van Koen (C.M.) Verkuyl.

 

Foto St. Meerhistorie

 

 

De naam Linquenda is de afkorting van een zinsnede uit een gedicht Carmina (Odae) van Quintes Horatius Flaccus, 2, 14, 21, nl. die het gedicht 23 jaar voor Christus schreef.  Linquenda betekent: tellus, et domus, et placens uxor,

 

"Eens moeten wij deze grond, dit huis en de dierbare echtgenote verlaten".

 

Uiteindelijk een toepasselijke naam, op zaterdag 9 maart 1974 rond 11.00 uur is de boerderij door brandweercommandant J. Kuyt als oefening in de brand gestoken en uitgebrand.